lördag 12 juni 2010

Ett riktigt bra recept på Lamm och Plattbröd



Lammrack och lammspett med Libanesiskt Plattbröd


2 personer



Lammracket
1 st Lammrack i bit ca 400gram
1dl Olivolja
1msk torkad basilika
1mst torkad Rosmarin
1msk torkad oregano
½ msk torkad timjan
1nypa nymortlade fänkåls frön
1 nypa nymortlad Koriander
1tsk nymald svartpeppar
1st nersmulat lagerblad
2tsk flingsalt
3 st pressade vitlökar
låt marinaden vila någon timme.
skeda sedan över Racket med marinaden men ta inte mer än ca ½ marinaden.
låt det ligga ca 5-6 timmar i kylen eller över natten om du har tålamod att vänta.

gör grillen klar för direkt grillning, dvs kol över hela grillen
grilla racket över glöden ( medelvärme) ca 8 min per sida för medium/rare
varning du måste ha odentlig koll på racket hela tiden då det gärna vill börja brinna i grillen
lägg på ca 4 min om du vill ha den lite mer genom grillad
men temperaturen får absolut inte gå över 70 grader i kärnan av köttet
börjar det brännas så linda in köttet löst i lite alu folie.
. låt det vila ca 10 min när du grillat klart innan du börjar skära i det.
det ska vara rosa i köttet , gillar du inte lammet rosa , blunda när du äter det.

Lammspett

2 pers
ca 300 gram lamm lår eller bog
skär i lagom bitar ca 4 gånger 4 cm bitar
lägg ner det i resten av marinaden du fick över från lammracket och låt stå 4-6 timmar
blötlägg spetten någon timme innan du börjar trä på köttet
Grilla spetten ca 10-14 minuter totalt.
även dessa ska vara lite rosa i köttet.....

Libanesiskt Plattbröd

3dl vatten
25gr jäst
1tsk salt
2msk olja
150gram durum vetemjöl
225gram vete mjöl


Lös upp jästen i vatten och rör i salt, olja och mjöl. Degen ska vara mycket smidig. Ta mjöl på händerna, forma degen till en kula och låt den jäsa på ett varmt ställe och övertäckt i 35-40 min.
Forma 8 kulor av degen och kavla dem platta. Låt bröden jäsa övertäcka i ca. 30 min.
Baka bröden bruna och spröda på grillen, nu kommer det bästa av allt var och en kan baka sitt eget bröd på grillen
Bröden ska vara genombakade,
tar ca 2 min per sida vid medium värme på grillen

servera tillsammans med, Aioli, Ajvar relish, Tzatsiki. Kanske även lite pommes eller ris , Sallad ,tomat ,röd lök i skivor, oliver ,feta ost .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar